fietserd

de kunst van het kleden

Wanneer het van dit koude weer is en je wilt gaan wielrennen, dan is het best lastig om de goede kleding te kiezen. Tenminste, ik moet er altijd nog over nadenken, ook al zit ik al sinds mijn 13de op een racefiets.

Met warm weer is het niet zo moeilijk, dan trek je je korte wielrenbroek en -shirt aan, met eventueel een thermoshirtje tegen het zweet. Maar met het soort kodue dagen als de afgelopen weken?! Ook op dit soort dagen lukt het wel; namelijk met laagjes!

Belangrijk is en blijft het hele jaar door dat je een thermoshirt draagt. Met koude temperaturen eentje met lange mouwen, met warme temperaturen eentje met korte mouwen. Het thermoshirt vangt het zweet op en houdt je warm genoeg in koude temperaturen en koel genoeg bij warme temperaturen. Het materiaal van winter- en zomerthermoshirts is dan ook niet gelijk; let daarop bij de aanschaf.

Vervolgens de wielrenbroek. Heb je één met ‘bretels’? Draag die bretels dan over het thermoshirt heen, zo werkt het shirt het beste. Uiteraard draag je onder je wielrenbroek niks… want schrijnende plekken door schurende naden zitten – vooral bij een langere tocht – niet lekker!

De basisuitrusting heb je aangetrokken. Dan begint het lastige deel, want wat trek je daarover aan?

Ikzelf ben iemand die met veel kou drie lagen om het onderlijf en bovenlijf heeft en soms zelfs vier lagen om het bovenlijf. Laagjes zorgen ervoor dat de lucht tussen de kledingstukken stilstaat. Dit werkt extra isolerend. Daarnaast heeft het als voordeel dat je – wanneer het wat warmer is dan je dacht – laagjes uit kunt trekken. Een goed voorbeeld was afgelopen weekend; de profrenners die meededen aan de Ronde van Vlaanderen pelden in de loop van de wedstrijd de extra laagjes uit.

Altijd van belang is dat de uiteinden van je lichaam voldoende op temperatuur blijven. Daarbij gaat het om je handen, voeten en hoofd. Voor je handen heb je handschoenen, voor je voeten speciale sokken en overschoenen en voor je hoofd zijn er mutsen en bandana’s. Het is maar net wat je het liefst hebt. Uiteraard geldt ook hiervoor dat je deze bij warm weer niet zo snel gebruikt. Al kan een bandana op je hoofd bij warm weer lekker zijn om het zweet uit je ogen te houden.

En dan het belangrijkste; wielrenners zijn ijdel. Als wielrenner wil je er mooi uitzien, het moet ook “wat lijken”. Wees wel kritisch op wat je koopt. Rij je in een pakje van een profploeg (bijvoorbeeld Saxobank, Garmin of Blanco) dan verwachten andere wielrenners heel wat van je. Maak je het niet waar, dan ga je af bij de andere wielrenners. Dat gaat gewoon zo, zo zitten wielrenners nu een keer in elkaar.

De moraal van het verhaal? Je goed kleden voor wielrennen is nog een hele kunst. Maar je leert de kunst vanzelf verstaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *