een visie

Eén groot toneelstuk

In de file sta ik. Het is maar een kleine file en bovendien rijdt het wel aardig door dankzij de verkeersregelaars bij de kruising. Dat hebben ze toch wel goed voor elkaar bij de Profronde van Surhuisterveen.

Ik zit in de leen-Seat; mijn Mazda is voor herstel naar Care. Buiten de auto regent het pijpestelen, in de auto probeer ik het warm te krijgen. Tijdens het kijken naar de Profronde regende het ook en ik ben toch wel wat koud geworden. Over de stoep zie ik mensen naar hun auto’s snellen.

Dan een rennende man met daarachter een man op een racefiets met een gele helm en Sky-wielertenue; Chris Froome. Geen gesodemieter met extra beveiliging, in Friesland kan Chris Froome gewoon over straat zonder lastig gevallen worden. Wij Friezen zijn ook van het “Doe maar normaal…”.

De winnaar van de Tour is niet de winnaar van de Profronde. Terwijl ik sta te kijken naar de renners die hun rondjes rond de gele toren van Surhuisterveen draaien, discussieer ik met mijn buren over de einduitslag.

Er rijden tien profs mee in het het peloton van ongeveer 50 man. “Die eindigen allemaal in de top 10”, zegt een man achter me. Mijn buurvrouw – de tante van Pieter Weening – voorspelt dat Bauke Mollema en Chris Froome gaan “strijden” om de eerste twee plaatsen. De man naast haar is zeker; Mollema op 1, Froome op 2 en Westra op 3.

Ondertussen sprinten de renners om nog wat extra premie op te strijken. Het winnen van een sprint levert al snel een premie van €500 op. Dan hoor ik dat voor de komst van Froome € 40.000 en voor Mollema € 25.000 is neergelegd… waarschijnlijk. Maar waar rook is, is vuur. Bizar eigenlijk; dat deze renners zo veel verdienen aan een toneelstukje op hun fiets. En toch is het leuk om deze toprenners in actie te zien.

De uitslag? 1. Mollema, 2. Froome en 3. Westra. Ik heb de man die het goed voorspelde gefeliciteerd met zijn voorspellende gave. Ik wens de tante van Pieter Weening een fijne avond en ga naar huis. Ondanks alles, volgend jaar toch maar weer 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *