een visie

Een jaar lang hangen

Politieseries en detectives, ik ben er echt gek op! Waarschijnlijk heb ik de basis daarvoor van huis uit meegekregen. Vroeger keken we namelijk altijd naar Derrick en naar Inspector Morse. Ook series als Law&Order, Spangen en Without a Trace keek ik thuis veel.

Nog steeds kijk ik veel naar de politieseries en detectives. Ik vind de onvoorspelbaarheid van het verhaal mooi en hou ervan om met de politie en/of de detectives mee te puzzelen in het oplossen van de zaken die zij voor zich krijgen.

Ik heb een paar favorieten als het gaat om dergelijke series. Als het gaat om Nederlandse series is Flikken Maastricht wel absoluut mijn favoriet op dit moment. Een serie die vanavond haar laatste aflevering van seizoen 8 had. Een zinderend eind stond ons kijkers te wachten; de auto met daarin Wolfs, Van Dongen en Bols werd door een shovel een zandwinput in gedrukt. De auto rolt naar beneden en is total loss. Wolfs stapt uit en helpt Van Dongen uit de auto. Van Dongen is buiten westen…. einde! Wat?! Oh shit, een cliffhanger dus!

Eén van mijn favoriete Amerikaanse series is Law&Order Special Victims Unit. Deze serie is in Nederland in zijn veertiende seizoen en vanavond weer een dubbele aflevering. Ik neem ze op, omdat het gelijk valt met Flikken Maastricht. Nadat Flikken Maastricht is afgelopen kijk ik de eerste van de twee afleveringen van vandaag. Daarna vlot de tweede. Ik kijk en herken snel de acteur (hij speelt William Lewis) die hoofdpersonage Benson gaat ontvoeren (hoera voor internet!). Geboeid zie ik hoe het verhaal zich opbouwt. Lewis wordt gepakt, vrijgelaten, gepakt voor een ander vergrijp en komt op borgtocht weer vrij. Benson komt thuis en Lewis is daar, met een pistool gericht op Benson. Nee toch, niet weer?! Ja hoor… cliffhanger nummer twee van vandaag.

Dezelfde cliffhanger-ervaring had ik met Rizzoli&Isles (Gaat Jane “ja” zeggen op het huwelijksaanzoek van Casey en vertrekt ze daarmee uit de USA?!) en met Celblok H (Hoe loopt het af met Suus Kramer? En kan Erika directeur blijven?).

Cliffhangers. Het betekent dat ik een jaar moet wachten op het vervolg van de verhalen. Een jaar! Dat is lang, man! Oke, niet helemaal een jaar, maar zeker lang.

In de tussentijd vermaak ik me op internet. Het internet biedt namelijk al wel de nodige informatie over de vervolgen van de series. Voor Flikken Maastricht weet ik dat er een seizoen 9 en 10 aankomen. Hoofdacteur Angela Schijf vertelde dat al in enkele interviews. Voor Law&Order SVU weet ik dat Benson heel wat moet doorstaan, maar dat ze gevonden wordt. Ook van Rizzoli&Isles weet ik dat Jane in de serie blijft. Als Celblok H de Australische scripts van Wentworth blijft volgen, dan gaat Erika vertrekken en wordt Suus Kramer een topdog.

De verhalen ken ik straks, maar het daadwerkelijk zien blijft toch het allerleukst, daar ben ik het meest nieuwsgierig naar. Ik ben hooked. Aan politieseries. En aan de cliffhangers die daarbij horen.