een visie

Als eerste over de dam?

“We gaan het anders doen”.

Een korte zin, die nog eigenlijk helemaal niks zegt, maar al wel veel teweeg kan brengen bij mensen. Sommige mensen zijn bij een dergelijke zin gelijk gealarmeerd; “Wat wordt nu weer anders?” en “Wat betekent dit voor mij?”. Een hele natuurlijke reactie. Een reactie die het grootste deel van de mensen zal hebben.

Een reactie die eigenlijk wel jammer is. Verandering is namelijk niet altijd bij voorbaat slecht of vervelend. Ik durf zelfs te zeggen dat verandering vaak zelfs goed is. Door verandering wordt je gedwongen om eens op een andere manier naar dingen te gaan kijken. En juist dat is voor veel mensen lastig. De gemiddelde mens is namelijk heel erg van de vastigheid, want vastigheid is veilig. Het gezegde “Als er één schaap over de dam is, volgen er meer” zegt het eigenlijk wel goed. Pas als iemand anders voor is gegaan, dan durft de rest ook wel.

Dat eerste schaap; dat is de niet gemiddelde mens die verandering (direct) als een kans ziet en de hakken niet in het zand zet. De mens die het aandurft om in het diepe te springen. Dat is ook de mens die wel eens op zijn ‘muil’ gaat als het verkeerd uit pakt. En de mens die dan niet opgeeft en zich aanpast aan de nieuwe situatie om daar vervolgens voor zichzelf weer het beste uit te halen.

Ik ben veranderd. Eerst was ik het schaapje was dat pas over de dam ging als er meer voor me waren geweest. Dat probeer ik steeds meer achter me te laten. Hoewel het nog wel eens eng is, zie ik veranderingen steeds meer als kansen. Kansen die ik probeer te grijpen om zo het maximale uit mijn leven te halen. Het is niet altijd gemakkelijk, ik maak zeker wel eens een misstap en ga dan onderuit. Dat neem ik mee en ik haal mijn dingen er weer uit. Op die manier verander ik verder en hou ik mijn leven – op mijn manier – boeiend.

Wat zei je? Gaan we het anders doen? Leuk, kom maar op! Ik wil wel als eerste over de dam.