de nerd

Gewoon, heel gewoon

Heb je dat ook wel eens? Dat je een radioprogramma luistert en de DJ wilt vragen waarom hij een bepaalde uitspraak heeft gedaan? Of dat je een televisieserie kijkt en best wel eens een acteur een compliment wilt geven over een type dat ‘ie speelt? Nee? Oke.

Ik wel! En ik heb geleerd dat je de meeste DJ’s, acteurs en actrices gewoon op Twitter kunt benaderen. De meesten zijn erop aangesloten en vinden het echt wel leuk om je (positieve) reacties te lezen, een interessante vraag te beantwoorden en over hun werk te praten. Ik heb daar inmiddels de nodige ervaring mee; lokaal, nationaal en internationaal!

Voorbeeldjes? Oke.

Op de twitteraccount van Omrop Fryslân kwam ik een keer een bericht tegen met daarin de uitdrukking “Iisbûn en alvestêden ientûtmem”. Nu is mijn Friese woordenschat behoorlijk goed, maar het woord “ientûtmem” kende ik nog niet. Dus vroeg ik het aan @PraatmarFrysk. @OmropFryslân werd erin betrokken. De lokale beroemdheid Eelke Lok (@EelkeLok) kwam uiteindelijk met uitsluitsel… het bleek geen Fries.

twitter_frysk_eelkelok

Maar ook de (inter)nationale beroemdheden zijn bereikbaar. Tijdens een fietstocht kwam ik bijvoorbeeld een keer Lieuwe Westra (@lieuwewestra) tegen. Ik was benieuwd of ‘ie lekker getraind had en dat heb ik hem dus gevraagd. Een reactie kwam vlot daarna, want ook hij heeft een twitteraccount en praat daarop over zijn werk.

twitter_lieuwewestra

Een groep landelijke beroemdheden zijn onder andere (DJ’s van) radiozenders, zoals de zender waar ik op het werk meest naar luister; @QmusicNL. Die twitteren werkelijk waar de hele dag door. Eén van de conversaties met hen ging over het (toen) nieuwe nummer van Lady Gaga; ‘Do what you want’. Ik zat helaas niet alleen op de kamer tijdens de tweet, anders had echt meegezongen.

twitter_qmusic

Maar niet alleen lokale en nationale beroemdheden zijn bereikbaar via Twitter, ook internationaal bekende acteurs en actrices zijn dat. Een televisieserie die ik op dit moment volg is het Australische Wentworth (@Wentworth). Drie hoofdpersonages daaruit zijn Bea Smith (Danielle Cormack / @daniellecormack), Franky Doyle (Nicole da Silva / @nicdasilva) en Sue “Boomer” Jenkins (Katrina Milosevic / @katrinamilosevi). Uit onderstaande blijkt dat ook zij niet te beroerd zijn om via Twitter vragen van nieuwsgierigen en fans te beantwoorden en complimenten aan te nemen en hun waardering te laten merken door ze als favoriet aan te merken.

twitter_daniellecormack
twitter_nicoledasilva
twitter_katrinamilosevic

En weet je. Het is leuk. Het is leuk dat je weet dat die mensen ook echt maar gewoon zijn. Geen omhooggevallen types, maar gewoon mensen die toevallig een baan als DJ, wielrenner of actrice hebben.