fietserd

Gronings trainingsrondje

Eén keer in de twee weken heb ik een woensdag vrij. Dankzij mijn 36 urige werkweek en een flexibele houding van werkgever en collega’s kan dat. Mooi man!

Gister was het mijn vrije woensdag en het weer beloofde goed te worden. Dinsdag had ik al besloten om een lekker aantal kilometers te gaan fietsen, omdat het echt goed fietsweer (niet te koud, zonnig, weinig wind) beloofde te worden. Zo gezegd, zo gedaan en om kwart voor 1 ’s middags vertrok ik op de racer.

Lekker rustig peddelend in de richting van waar de wind vandaan kwam belandde ik in Houwerzijl. Je weet wel dat dorp in Groningen, net ten oosten van Zoutkamp (klik hier). Ja, precies, daar!

Mijn idee was om in totaal in ieder geval 80 kilometer te fietsen en mijn teller stond op 39.7km toen ik de wind de rug toekeerde. Die 80 km kon niet meer misgaan. Ik schakelde een tandje bij, het tempo gemiddeld boven de 30km/uur.

Eerst ging het vlot, het kleine beetje wind dat er was hielp me om redelijk gemakkelijk op tempo te blijven. Ik heb voor Sebaldeburen zelfs nog een (mannelijke) wielrenner van FTC Smallingerland gechickt! Vanaf dat dorp kwam ik meer in de begroeide omgeving van het Westerkwartier en de Friese Wouden terecht.

Minder profijt meer van de rugwind en zelfs nog stukjes zij-tegen maakten dat mijn bovenbenen moeite kregen. Meestal trek ik het laatste stuk over de Folgersterloane naar het bordje van Drachten nog een sprintje, maar het kwam er niet meer uit. Brandende bovenbenen maakte dat ik het laatste stukje naar huis terug schakelde en echt moest uitfietsen.

Vlak voor de afslag de wijk in keek ik op mijn teller, de afstand op 78,5km. Ho even, dat kan niet…. ik zou immers 80km fietsen vandaag! Hoewel mijn benen er schoon genoeg van hadden en het plankje (dat mijn zadel heet) de nodige indruk had gemaakt, besloot ik toch nog een extra rondje te gaan doen om aan mijn kilometers te komen.

Na dik 81km afstand met ruim 29 km/uur gemiddeld was ik thuis. Met lamme benen en duizelig van het tekort aan suiker in mijn bloed. Moe, maar voldaan, heerlijk getraind!