fietserd

WTF, FTW?!

Vorige week met de renners van 2017 de FTW test op de fiets gedraaid. FTW, je weet wel zo een test waarbij je Functional Tresshold Wattage gaat bepalen. Of korter gezegd; je helemaal het schompes fietsen voor een getalletje met daarachter een W (van vermogen). Waarom je dat wilt doen? Het zegt iets over je huidige conditie en hoe ver je nog door kunt groeien.

In ons geval betekende de test dat we 70-80 rpm moesten blijven draaien. Het vermogen waarmee je startte was 75W. Iedere 4 minuten verhoogde dit met 25W, dus achtereenvolgens fietste je met 100W, 125W, 150W, etc. En altijd moest je cadans tussen de 70 en 80 rpm zijn en je lichtje groen. Want zolang je lichtje groen is, was het goed. Rood betekent dat je te langzaam/snel draait of een te laag/hoog wattage draait.

De avond ervoor had ik bij de spinning mijn best gedaan en ik voelde het al toen ik op de fiets stapte. Dit ging ik waarschijnlijk niet heel lang volhouden. Tot mijn verbazing ging het tot en met 150W behoorlijk goed. Bij 175 W kwam mijn hartslag in de D3-zone. De ronde op 200 W kon ik nog volhouden, maar de ronde van 225 kwam ik niet meer helemaal door (3 van de 4 min). Mijn benen verzuurden volledig en mijn hart en longen deden pijn.

Mijn einduitslag? 197 W (volgens mij). Dat cijfer geeft het vermogen aan dat je tijdens een fietstocht in een periode van 20-45 minuten kunt leveren. De rest van de fietstocht red je dat (in theorie) niet meer en draai je dan met lagere vermogens.

Maar let op. Een hoger vermogen betekent niet automatisch dat je ook een betere conditie hebt! Een eerste aspect waar je daarbij rekening moet houden is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen draaien altijd een hoger vermogen dan vrouwen, omdat ze in de basis altijd sterker zijn. Daarnaast is het gewicht een isspowerprofile_v4-by-catue en helemaal bergop. Een man van 100kg die 300W haalt in de test, heeft het bergop zwaarder dan een vrouw van 62kg die 197W draait.

Waarom dat is? Voor als je het beter wilt begrijpen; je moet het vermogen delen door het gewicht. Het getal dat je daaruit krijgt vergelijk je met het getal in de blauwe (voor mannen) of de roze (voor vrouwen) FT-kolom. Klik op het plaatje om het schema groot en leesbaar te zien.

Je ziet nu dat de hiervoor beschreven man (300:100=3,0) bovenin categorie 5 (fair)/onderin categorie 4 (moderate) zit, terwijl de vrouw (197:62=3,18) in categorie 3 (good) zit. De vrouw heeft daarmee bergop betere papieren. En dat is wat straks in Frankrijk geldt! 🙂

Vorig jaar hebben we een vergelijkbare test gedaan, maar daarbij ging de weerstand om de minuut met 10 W omhoog. Ik kwam toen tot 250 W wat ik een minuut lang kon volhouden voordat ik compleet verzuurde. Over het testresultaat van dit jaar had ik daarom eerst ook even een WTF?! momentje. Maar ik heb er kort over nagedacht en in feite is dat een hele andere test. De test van vorige week was door de duur en de opbouw veel zwaarder voor lijf en leden, het is dan logisch dat je minder ver komt. De test is meer realistisch en daarom ben ik nu tevreden. Mijn conditie is nog goed en er is ruimte voor verbetering.