fietserd

Daar gaan we!

Het fietsseizoen is voor heel veel mensen wel een beetje aan zijn einde. Dat geldt niet voor mij. Uiteraard, wil ik daarbij eigenlijk zeggen, want waarom zou ik nu al stoppen als mijn jaar tot nu toe zo lekker gaat?! Ja, de sleutelbeenbreuk was even een dompertje, maar dat heeft me niet gestopt ook flink uit te halen op de fiets dit jaar. Ik heb al flink wat persoonlijke records verbroken:

  • het meeste aantal kilometers in een maand, met ruim 1.400 km in juli (hersteld en hoera voor de leegloop!);
  • het meeste aantal kilometers in een jaar, met tot nu toe ruim 8.100 km, waarvan verreweg de meeste op de racefiets, en;
  • het meeste aantal ritten in een jaar ooit. Tenminste, daar lijkt het op af te stevenen, omdat ik dit jaar tot nu toe 177 ritten heb gereden, terwijl dit 194 waren in recordjaar 2017.

Kort gezegd; ik fiets dit jaar nog even door. En om de rest van dit jaar goed in te zetten vond ik het tijd om mezelf ook weer eens te testen. Ik wilde daarbij weer een persoonlijk record breken, natuurlijk… Dit keer was het tijd voor een nieuw persoonlijk record FTW.

Om een FTW-test te doen, hebben ze bij Happy Life 35 in Burgum geschikte spinningfietsen staan; de Tomahawk IC7. Dus was ik keurig op tijd in die sportschool om samen met nog twee wielrenners de test te gaan doen. Je begint de test op 75 Watt en draait ong. 80 rpm. Iedere 4 minuten (fiets telt zelf af) moet je de weerstandsknop bijdraaien, zodat je 25 Watt omhoog gaat.

Daar gaan we!

In het begin gaat het prima. We kwebbelen en draaien relatief gemakkelijk. Ik kan nog kletsen en drink af en toe een slok, omdat ik een hele droge keel heb. Zodra de weerstand 175 Watt wordt ga ik mijn benen voelen. De vorige keer had ik een FTW van 192 Watt, dit keer wil ik hoger komen en dan zijn gevoelige benen bij dit wattage niet gewenst; je moet dan nog een heel eind!

De vier minuten op 175 Watt zijn voorbij en de weerstand moet naar 200 Watt. Ik zweet als een malloot, het drupt aan alle kanten van mijn lijf. De benen kunnen nog rond, maar ik ben wel heel blij dat ik niet een hogere cadans hoef te draaien dan de vereiste 80 rpm.

Weer 4 minuten voorbij, weer 25 Watt omhoog naar 225 Watt. Het gaat nog, maar wordt serieus zwaar nu. De minuten gaan nu tergend langzaam en ik voel dat ik het niet heel lang meer vol ga houden. Dan komt toch het moment dat het wattage naar 250 gaat. Ik ben de laatste die nu nog fietst.

Of fietsen?! De cadans kan ik houden, maar de benen stromen vol met melkzuur. Het klokje voor me telt de 4 minuten af. Ik fiets met mijn ogen dicht; rechts, links, rechts, links…. duwen, duwen, duwen. De souplesse is ver te zoeken. Ik kijk op het klokje en zie dat ik meer dan 2 minuten in dit blok heb gefietst. Dan is het zo ver; de beenspieren zitten vol zuur, mijn hartslag is over het omslagpunt heen en ik snak naar adem. Ik ben op, kan niet meer… 

De instructeur drukt op het vinkje om de test te eindigen en draait mijn weerstandsknop naar minimaal. Ik kijk naar het scherm en ben blij met wat ik zie. Ik heb mijn persoonlijk record van 192 Watt (niet alleen verbeterd, ik heb het verpulverd! De uitslag is een FTW van 225 Watt. Mijn Watt/kg was 3,09 in 2016, toen een gemiddeld tot goed niveau (onderin cat. 3). Nu zit ik op 3,89 Watt/kg, waarmee ik een erg goed niveau heb bereikt (bovenin cat. 2)! Ik ben echt super tevreden met dit prachtige nieuwe persoonlijke record.