fietserd

Inspectie en actie

Ongeveer een maand geleden hadden we de route voor de eerste keer geïnspecteerd. Even controleren hoe het was met de wegen; waren ze goed begaanbaar? Lag het parcours er goed bij? Maar we keken ook naar de meren; hadden ze water genoeg? Was er geen sprake van droogte? We moeten als Friezen de zomermaanden nog wel kunnen eten en drinken, dus dan hebben we het water van de meren – hét zoetwaterreservoir van Fryslân – hard nodig.  

Gister hebben we de controle nog eens rustig overgedaan. En waar nodig hebben we actie ondernomen. Met de wegen ging dat eigenlijk best wel goed. Die lagen er mooi droog bij. Grind waar altijd grind ligt en je het dus mag verwachten (op weg naar Jirnsum), een verticale vorm van asfalt bij meerdere opengeklapte bruggen (gemakkelijk inspecteren zo!) en strak nieuw asfalt waar dat de vorige keer ook lag (Oude Hemdijk naar Blauwhuis). Qua wegparcours dus geen actie nodig.  

Met het waterniveau was het niet zo best gesteld. Het is al weer een poosje behoorlijk droog in Fryslân. Niet heel erg voor de wielrenners, maar de boeren beginnen het al wel te merken. Wij constateerden dit ook onderweg, voor het eerst langs de Griene Dyk (Snekermeer). Dus STOP! Tijd voor actie! Zo gezegd zo gedaan; het waterniveau werd aangevuld. 

Onderweg naar de inspectie van het Tjeukemeer

Net Terherne voorbij was het bij de Terkaplester Puollen weer mis… en later bij het Tjeukemeer opnieuw. We verzaakten niet en ondernamen de nodige actie. Om uitdroging bij onszelf te voorkomen, namen we op de helft van onze inspectieronde in Balk een stop en werkten we aan onze innerlijke vochtbalans; (karne)melk is daarvoor een uitstekend middel. (Bier ook, maar dat fietst wat lastig)

Die aanvulling was nodig, want bij de Sânmar en Grutte Gaastmar bleek de vochtbalans ook niet in orde. Voldoende tijd? Ja hoor voldoende tijd, dus maar weer stoppen en in actie. De inspectietocht was grondig en duurde daarom ongeveer 6,5 uur. Maar met een mooi resultaat! Want je kunt in ieder geval weer spreken van een tocht die je leidt langs elf meren… en plasjes 😉 

(Zelf ook deze inspectieronde doen? Ga naar www.elfmerenfietstocht.nl)