fietserd

Tijd voor doping!

Een verbaasde blik als ik vertel dat ik maandag de elfstedentocht ga fietsen. En die blik verrast mij weer. Natuurlijk fiets ik de elfstedentocht, nog geen moment is het in me opgekomen om dit niet te doen. Ja, misschien als de weersvoorspellingen zijn zoals vorig jaar. Dan wil ik overwegen om niet te starten maandag.

Toch is de verbazing van mijn gesprekspartner niet geheel onterecht. Ik heb namelijk op dit moment bloedarmoede. Dit vertelde de huisarts me nu twee weken geleden, nadat ik 4 weken geleden mijn bloed had laten prikken. Het is een behoorlijk ernstige bloedarmoede en ingrijpen was wel nodig. Staalpillen slikken dus! En mijn voedingspatroon aanpassen met meer B11, B12 en foliumzuur in het menu.

Bij bloedarmoede heb je snel last van vermoeidheid. Dit is bij mij ook het grootste probleem. Het wordt veroorzaakt doordat er te weinig hemoglobine (Hb) in je bloed zit. Dit Hb zorgt voor het transport van zuurstof. Te weinig Hb en je hart en hersenen krijgen te weinig zuurstof. En dan functioneer je minder.

Zuurstof is bij sporten dus ook erg belangrijk. Het zorgt naast voldoende zuurstof voor het hart, ook voor de afvoer van melkzuur uit de spieren. Een tekort aan zuurstof betekent dus dat je sneller verzuurt. Dit verklaart voor mij mijn verminderde vermogen (lagere FTP, ong. 20 Watt!) en lagere gemiddelde snelheid op de racefiets (van 29 -> 26 km/uur). En dat al een half jaar lang.

Om het euvel te verhelpen is het dus handig dat m’n Hb stijgt. Mijn huidige staalpillen en voedingspatroon moeten gaan helpen. Een hoogtestage helpt ook, maar de hoogteverschillen van Gaasterland (mijn achtertuin) bieden hiervoor te weinig soelaas. Bovendien vraag ik me af of ik nu de hoogte sowieso wel goed in kom.

Een alternatieve oplossing is het nemen van middelen die de aanmaak van rode bloedcellen bevorderen; epoëtine beta. EPO. Doping dus. Aantrekkelijk idee om mijn prestaties sneller te verbeteren. Maar ja, ik ben natuurlijk wel een ‘schone’ wielrenner en wil dat ook graag blijven. Dus ook geen optie.

En de elfstedentocht? Die ga ik natuurlijk fietsen. Ik heb genoeg trainingskilometers en uren in het zadel gezeten dit jaar. Bovendien rijden er nog 14.999 andere fietsers mee; ik kruip wel wat meer in de luwte als ik verzuur!