fietserd

Zoutzakgevoel

De reden ken ik niet. Is het de drukte op het werk? Is het een gebrek aan fietsuren? Is het dat ik niet fitness? Misschien een combinatie van deze dingen, of misschien nog wat anders. Wat het ook is; op het ogenblik fiets ik rond als een zoutzak.

Op zaterdag fiets ik over het algemeen samen met RTC Rally. De afgelopen 3 jaren ging dat in het winterseizoen prima. De gemiddelden kon ik goed aan en 10 (2×5) minuten op kop fietsen was geen probleem. De laatste paar keer met Rally mee ging dat anders en moest ik soms de 2de keer 5 minuten op kop zelfs verzaken.

Ook andere ritten gaan moeizamer dan voorheen. Op de gravelbike en de mountainbike bedoel ik dan. Zelfs in de spinningtraining van de donderdagen heb ik het idee dat ik minder kan dan voorheen. Voor mijn gevoel dus. Of het ook écht zo is heb ik niet gecontroleerd.

Om het zoutzakgevoel te bestrijden heb ik met mezelf een afspraak gemaakt. In februari beweeg ik iedere dag in ieder geval minimaal 30 minuten. En dan bedoel ik dus 30 minuten aaneen. Dat kan fietsen zijn, maar ook wandelen of schaatsen. Ik moet het in ieder geval opnemen en registreren in Garmin/Strava.

Tot nu toe gaat het goed, ook al moet ik op een dag soms zoeken naar het half uur. Volgeplande werkdagen en vergaderingen in de avonduren maken het af en toe puzzelen. Wat wél echt lekker is, is dat het overdag weer langer licht is. En dat het minder koud is. Ook ligt er geen zout meer op de wegen, waardoor ik de racefiets ook weer gemakkelijker pak.

Ik ben benieuwd hoe het uit gaat pakken. Ik geef de hoop niet op; we zijn pas vroeg in het jaar en de goede fietsseizoenen komen er nog aan. Bovendien kan ik dit jaar ook nog wel 9 weken vakantie opnemen, dus alle kans om de nodige fietskm’s te maken! De zoutzak moet dan wel weer eens leeglopen…