uit en thuis

identiteit

Tijdens de pauze hadden we het over hoe je een nieuwbouwwijk nou het beste op kunt bouwen, zonder dat het een wijk wordt die overal in Nederland ligt. We waren het er allemaal mee eens; dan moet je de identiteit van de plaats (stad, dorp) waar de wijk bij komt te pakken zien te krijgen.

En dat is het hele moeilijke aan de ruimtelijke ordening en de stedenbouw, want wat geeft een dorp zijn identiteit? Voor Drachten moet ik eerlijk zijn, ik heb geen idee! En de stedenbouwers van deze gemeente ook niet…

Dat is helemaal niet erg, maar je ziet het terug in de nieuwbouwwijken Himsterhout, Burmania en (in de toekomst) Vrijburg.

In Drachten is namelijk telkens teruggegrepen op het landschap. En dat is helemaal niet erg, want het landschap is heel duidelijk te definieren. Maar het maakt wel dat een wijkje bij Heerenveen er precies hetzelfde uit kan komen te zien als een wijk bij Drachten, omdat het landschap overeenkomt.

Identiteit zoeken blijft moeilijk… Sommige bureaus hebben er goede middelen voor, andere helemaal geen. Ik hoop dat Buro Vijn ook een goede manier weet te vinden om een identiteit te achterhalen, hoe moeilijk het ook is..