uit en thuis

het gecastreerde haantje

Sinterklaas kapoentje. Het meest eenvoudige sinterklaasliedje dat er is en ik heb het afgelopen weekend had gezongen voor Sinterklaas. Tijdens het feest van het werk. Want ik was weer eens flink de klos dit jaar! Maar ik heb er wel cadeaus aan overgehouden. Vraag me niet wat voor, maar toch…

Een collega van mij vroeg of ik wist wat het was; een kapoentje. Dus ik even googlen en dan ben je er snel achter. Via Wikipedia kreeg ik wijsheid: een kapoen is een gecastreerde haan!

Van Wikipedia leer je ook dat het in de 19de eeuw een scheldwoord was. Klaas Kapoen was een bekend (fictief) figuur die veel voorkwam in spotprenten. Klaas Kapoen is tuig-eerste-klasse, komt in de gevangenis en eindigt onder de guillotine.

Op de een of andere manier is de naam van Klaas Kapoen overgegaan naar Sinterklaas kapoentje. Ergens is er wel een logica. Een kapoen kan geen seksueel leven hebben, net als een bisschop celibatair leeft. En Sinterklaas is natuurlijk de voormalige Sint Nicolaas… of anders: bisschop Nicolaas-die-later-geheiligd-werd. Maar da’s zo lang, dan maar gewoon Sinterklaas.

Ondanks dit wat onsmakelijke verhaal blijf ik genieten van het Sinterklaas…. met of zonder haan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *