uit en thuis

Het keukenproject

Ik heb er zo een; een keuken met een handleiding. Dat moet ik denk ik even uitleggen, daarom een paar voorbeelden.

Boven mijn gasstel zit zo een afzuigkap die je naar buiten trekt om ‘m te kunnen activeren. Daarboven zit een kruidenkastje met een gewone deur. Het lijkt eenvoudig als je het eten voorbereid voor het koken en je hebt zout nodig. Kastje opentrekken en het zout pakken. Zout op de aardappelen knikkeren, terugzetten, kastdeurtje dicht en dan de afzuigkap uittrekken. Dat is zoals het in een normale keuken gaat.

Mijn keuken is anders. Het gasstel, maar de afzuigkap was nog niet uitgetrokken. De fineerlaag op het kastdeurtje erboven had een minuscuul scheurtje, precies onderin. Toen de afzuigkap na een poosje koken toch uitgetrokken werd om deze in te schakelen lag de onderkant van de fineerlaag van het deurtje helemaal los. De warmte van het koken had de lijm opgelost. Dus heb ik besloten om de onderkant van de fineerlaag los te snijden en te knippen, zodat niet de hele laag er af kwam te liggen. Tot nu toe werkt dat, maar het is natuurlijk geen gezicht.
HANDLEIDING: eerst de afzuigkap uittrekken, dan pas beginnen met koken en daarna pas het deurtje openen! Of het deurtje voor het uittrekken van de afzuigkap openen en dan niet meer sluiten, dat kan ook.

Een ander voorbeeld is de inbouwkoelkast. De rubber afdichtstrip tussen de kast en de deur van de koelkast valt me zo nu en dan aan. Dan trek ik enthousiast de koelkast open en heb ik een tik van de afdichtstrip op mijn hoofd te pakken. Gevolg van de falende afdichtstrip is bovendien dat mijn koelkast maar net voldoende koelt. De vriesvakken vriezen overmatig, waardoor ik zo nu en dan als een ware ijsbreker met een mes het ijs te lijf ga, omdat anders de laden niet meer dicht willen.
HANDLEIDING: wanneer je iets uit de koelkast moet hebben ernaast gaan staan (niet met je hoofd ervoor!) en voorzichtig de koelkastdeur openen! Voor de vriezer een portie brute kracht hanteren wanneer de laden weer eens dichtgevroren zijn.

Tot slot is er nog de hoogte. De onderkasten zijn geen probleem, daar kan ik met mijn 1,68 meter prima bij. Ook het iets-hoger-dan-normale werkblad is prima te bereiken in alle hoeken. Maar de bovenkastjes?! De vorige bewoner was langer dan 1,90 meter en de kastjes zijn op zijn ooghoogte opgehangen. Het gevolg is dat ik van de bovenkastjes de bovenste twee planken eigenlijk helemaal niet gebruik, simpelweg omdat ik er niet bij kan. Lekker gebruiksvriendelijk
HANDLEIDING: groeien! Of, wanneer je uitgegroeid bent, een keukentrapje kopen bij Ikea en in de keuken standby hebben!

Dus komt er een nieuwe keuken. Eind september slopen we de huidige keuken die qua kastjes ècht klaar is voor de stort. De vaatwasser gaat mee naar de nieuwe keuken, die van begin tot half oktober gemonteerd wordt. De huidige keuken is af. Laat het keukenproject maar beginnen!

Blijf op de hoogte van de vorderingen van het keukenproject via mijn fotoalbum!