een visie

De jeugd van tegenwoordig

Inmiddels zeg ik het ook wel eens: “Die jeugd van tegenwoordig?!” Het klinkt ‘ouwelijk’, maar ja, ik ben dan ook al bijna 40, dus de periode van de echte jeugd ligt al weer best wel een poos achter me. Niet dat ik me heel oud voel, maar het besef is er wel dat de tijd doorgaat.

Oke, tot zover alle dooddoeners bij de poot gehad. De reden dat ik hierop kom, is het volgende bericht van de Politie Sneek op Facebook; “Vernielingen Julianaschool”.

https://www.facebook.com/Basiseenheid.Politie.Sneek.eo/photos/a.573756069359667.1073741828.573692596032681/1376136682454931/?type=3

Mensen die mij kennen snappen ongetwijfeld wel waarom ik me hier persoonlijk betrokken bij voel; mijn vader is directeur van deze basisschool. Mijn vader kreeg op de laatste dag van hun vakantie in Rusland het bericht dat ingebroken was in de school en dat er rotzooi was geschopt. De vakantiepret natuurlijk gelijk bedorven en de dag na thuiskomst de school inspecteren.

De inbrekers hadden ingebroken en waren een ware vernieltocht gestart. Mijn ouders troffen in de school een ravage aan. Op de begane grond, op de eerste verdieping en op zolder. De inbrekers zijn met dingen aan het gooien geweest, hebben dingen omgetrokken en zijn vervolgens vertrokken.

Gister heb ik een deel van de rotzooi gezien op de eerste verdieping, de begane grond was al opgeruimd. Overal lag spul op plaatsen waar het niet hoorde; rijst over de vloer, glasscherven van kapot gegooide potjes in de toiletten, omgegooide rietpluimen bij de trap, ecoline over de vloer. Veel vernield en gelukkig niks gestolen.

Ik ben niet zo snel dat ik mensen hardop veroordeel, maar deze inbrekers heb ik voor veel vervelende dingen uitgemaakt. Want ik begrijp er niks van. Ik snap niet waarom je een ander zoiets aandoet. Wat gaat er in je hoofd om op het moment dat je besluit in te gaan breken in een school? Wat beweegt je om met glas in een school te gaan gooien? Welke gedachten heb je op het moment dat je boeken uit een boekenkast over de vloer trekt? Denk je op zo een moment ook maar een heel klein beetje aan de gevolgen van je acties? Als iemand mij rationele antwoorden kan geven, dan hoor ik die graag, want ik wil deze inbrekers begrijpen. Al zal ik er nooit begrip voor krijgen!

Ik hoop dat deze rotzakjes gepakt worden en flink moeten boeten voor de schade. Letterlijk; laat ze maar dokken, dat voelen ze meer dan een werkstraf. En ergens heb ik ook nog medelijden; weer drie jongeren die hun nog jonge leven gaan beginnen met een strafblad; de jeugd van tegenwoordig…

 

ps. Als jullie meer weten, of als je weet wie de personen zijn van de signalementen, geef dit dan door aan de Politie Sneek! Kan ook anoniem (zie ook ingevoegd FB-bericht).