werk

Zonder hen kan ik niet veel

Je collega vertrekt voor een aantrekkelijke baan bij een andere gemeente. Kan gebeuren. Zijn werk, het implementatieprogramma voor de Omgevingswet, blijft achter en die wet is aanstaande. Een vervanger voor de vertrekkende collega is er niet. Wat doe je dan als organisatie?

Ik was al projectleider ‘beleidsdoorwerking’ binnen het implementatieprogramma (met o.a. het omgevingsplan) en er al enigszins bij betrokken. Ik gaf aan mijn manager aan dat ik het wel aandurfde om dit programma te gaan managen. En zo werd ik in februari van dit jaar zomaar programmamanager implementatie Omgevingswet… zonder dat ik precies wist wat ik moest doen.

De vertrokken collega had gelukkig een uitgebreid actieplan gemaakt en een groep collega’s verzameld die samen het projectteam vormden. Ik was al deel van het projectteam en kende de andere teamleden dus. Een voordeel in mijn geval; ik wist wie welke taken binnen het implementatieprogramma hadden.

Desondanks was het nogal een klus om dit programma over te nemen. In het afgelopen half jaar heb ik het me eigen gemaakt. Het heeft nog altijd wel lastige momenten, maar ik weet wat er moet gebeuren, stel prioriteiten waarbij eisen voor adviezen gaan en ken de belangrijkste acties uit mijn hoofd. Het kostte me veel energie, maar inmiddels heb ik grip op het programma. En ik heb er steeds meer lol in!

De lol in mijn werk komt grotendeels door de samenwerking met het fijne projectteam. En daarnaast nog de collega’s die me in meer of mindere mate helpen dit verhaal tot een goed einde te brengen. Er is een open en eerlijk communicatie en we werken écht samen. Dat laatste gaat een stuk gemakkelijker nu we elkaar ook weer mogen zien.

De Omgevingswet nadert en dat komt nu snel dichterbij. De collega’s in het projectteam hebben dit goed in de smiezen. Ik heb het gevoel dat iedereen een steentje bijdraagt in de samenwerking. En de grootste klasse; ze doen dit allemaal naast het reguliere werk dat ook gewoon doorgaat.

Via deze weg wil ik deze mensen nog eens heel erg bedanken voor hun inzet. Zonder jullie kan ik mijn werk niet goed doen…. echt niet! We gaan samen op naar 1 januari 2023; de inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet.