een visie

Deventer bloed

Sinds de opening van de vestiging van Rho in Deventer ben ik iedere dinsdag daar te vinden. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind om een dag in de week daar te zitten. Vlak nadat die vestiging open ging heb ik het gelijk geopperd; ik wil daar wel gaan zitten! Gelukkig was dat prima. En dus nu iedere dinsdag in Deventer.

Het bevalt me goed. Deventer is een fijne stad en dat zeg ik niet alleen omdat ik er gestudeerd heb en (dus) vier jaar omgespaand heb. Ik voel dat gewoon zo. Als ik mijn woning in Drachten goed zou kunnen verkopen en in Deventer een leuke woning kan kopen (of huren), dan zie ik mezelf daar echt wel een leuk leven opbouwen.

Wat me aantrekt in de stad is dat het sfeertje – in de delen waar ik vooral kom – gemoedelijk is. Het centrum heeft een volledig voorzieningenniveau. Niet alleen leuke winkels, maar ook veel restaurants, kroegen en een paar supermarkten. En terrassen op de Brink, veel en gezellige terrassen die op het ogenblik vaak vanaf een uur of 11 ’s ochtends al vollopen. Eerst met lunchers, dan borrelaars, eters en weer borrelaars. Al maak ik die laatste tijdens mijn werkdagen niet mee, omdat ik dan meestal al weer thuis (in Drachten) ben. Maar ik weet het nog wel van mijn studeerperiode.

Deventer voelt thuis. Iedere keer als ik uit de trein stap en richting kantoor loop heb ik dat gevoel. Heel anders dan wanneer ik naar ons kantoor in Leeuwarden loop. Leeuwarden is echt een grote stad en hoofdstad van een provincie. Verreweg de grootste plaats van Friesland en dat willen ze graag laten weten. Misschien is dat juist wat Deventer zo gemoedelijk maakt; het feit dat het een stad is die op een kleinere regio gericht is. En een stad die de aanwezigheid van andere grote plaatsen in de buurt (Apeldoorn, Zwolle, Arnhem, Hengelo, Enschede) erkend en gewoon zichzelf blijft.

Misschien is de stad ook wel een beetje thuis om dat mijn voorvaderen er vandaan komen. Mijn opa (vader van mijn vader) is er geboren en ook bij enkele generaties Ankersmit daarvoor zit er Deventer bloed in de aderen. Ook al was het de “arme” tak, de naam Ankersmit is beslist bekend in de stad. Misschien stroomt bij mij ook nog wel wat Deventer bloed.

Waar ik eigenlijk naartoe wil: neem eens de tijd om een dagje Deventer te doen. Het historische centrum, de IJssel, de winkels, de restaurants en terrassen. Het is zeker de moeite waard om eens te bezoeken! Deventer; een leuke stad 🙂